Katam eller indigo - likheter och skillnader

Katam_pulver

Katam är en liten buske som växer i Jemen. Den skördas inte alls i samma omfattning som indigo, vilket gör den svår att få tag på och dyr. 

Katam fungerar ungefär på samma sätt som indigo, men är mindre intensiv.

Katams största fördel är att den ibland fungerar bättre än indigo på vissa gråa hår, där indigo kan vara svår att få att ge den färg man tänkt sig, eller t o m svårt att få att fästa överhuvudtaget. 

Om jag måste välja indigo till mitt gråa hår?

Som tidigare nämnts kan de allra flesta välja indigo istället för katam. Man bör då justera receptet lite, och ta mindre indigo än vad man tagit katam tidigare, eftersom indigon är intensivare och ger mer färg. Gör, som alltid, en test-slinga först!

För att få indigon att fungera bättre på "envisa"  hår finns det en del trick att ta till:

- Tvätta ur håret direkt innan du färgar med ett riktigt rengörande schampo. Använd inte balsam eller något annat som kan lägga en film på hårstrået. 

- Blanda indigon med 1 tsk vanligt salt / 100 gram, och varmt vatten till yoghurtkonsistens. Om du tycker att pastan blir för fast efterhand, så tillsätter du bara mer vatten. Använd INTE någon syra - det ger indigon en mycket sämre färgutveckling.

- Amla i hennan kan tona ner röda reflexer och ge en något kallare brun färg. Ta upp till 25% Amla i din hennablandning.

Tillagd i varukorgen