© Wizdata

Hur blandar man?

Först bestämmer du vilken blandning du ska ha, se under Recept o tips för att få inspiration och idéer om vilket resultat du vill uppnå. Prova ditt recept på en slinga först så att du ser att det blir bra.

Sedan är det dags att blanda:

Henna

Henna behöver egentligen ha lite tid på sig att mogna för att färgen ska släppa ordentligt. Hur lång tid beror på vilken henna man använder. Jamilan kan gärna stå upp till 12 timmar, medan den indiska och jemenitiska hennan bara behöver stå några timmar.

Blanda hennan med varmt vatten (ej kokande - det gör färgeffekten mycket sämre!) och eventuellt någon matskedar syra, t ex citronsaft eller vinäger till en smet av yoghurtkonsistens. Syran gör att cellulosan i cellmenbranet löser upp sig lättare och färgämnet löses ut bättre i blandningen.

Även om du tänker blanda hennen med indigo eller katam är det bra om du har lite syra med när hennan mognar. Läs mer om indigo / katam under respektive rubrik.

Använd glas- eller plastskål och sked. OBS! Plasten kommer att bli missfärgad, så ta inte bästa salladsskålen!)

Använd inte metallredskap. Syran kan ge reaktioner med metallen och färgblandningen kan ge oförutsedda resultat. Detta gäller inte alla metallredskap, men om man inte vet exakt vad redskapet är gjort av är det mycket bättre att inte använda det alls.

Täck skålen med plastfolie och låt stå en stund på ett varmt ställe, dock ej i direkt solsken. 

Indigo

Blanda med varmt vatten till yoghurtkonsistens. Använd inte någon syra i indigon, eftersom det förstör den färgande förmågan. Har du surt vatten hemma kan du hälla i en knivsudd bikarbonat för att få upp pHvärdet och därmed få en bättre färgeffekt av indigon. Du kan även ta en knivsudd bikarbonat om du ska blanda indigon med henna som är blandad som ovan.

Låt stå tills det svalnat.

Hela blandningen ser blåsvartlila ut  på ytan när den är klar att användas.

Färdigblandad Indigo ska du använda direkt – den funkar inte att spara.

Katam

Katam blandar du med enbart varmt vatten. Ingen syra här heller,  men du kan ta en knivsudd bikarbonat om du vill försäkra dig om maximal färgutveckling. Låt stå tills det svalnat och blanda ner i din henna-blandning. 

Färdigblandad katam går inte att spara, så använd smeten tämligen omgående.

Amla, Reetha, Shikakai, Rabarberrot etc

Dessa pulver blandar man med hett vatten och använder så snart de svalnat.

Blanda sedan ihop alla blandningar du valt att använda. 

Cassia

Om du ska ha den i inpackning eller i din henna-blandning  blandar du med hett vatten och låter svalna innan du blandar ner den i färgsmeten.

Om du vill få lite färg från Cassian blandar du pulvret (ev med en liten tillsats av henna - se under Cassia) med syra och låter stå i 12 timmar.

OBS! Om du har ett vatten som innehåller mycket mineraler, t ex mangan eller järn, kan cassian i enstaka fall ge oväntade färgresultat. Det beror på att mineralerna har lagrats i ditt hår. Prova därför på en slinga först om du är osäker på hur ditt vatten är beskaffat. 

Till slut ...

När hennan fått mogna och de andra blandningarna är klara rör du ihop alltsammans. Ta gärna i ett par matskedar honung för en bättre konsistens.

Sedan är det dags att färga!

Tillagd i varukorgen